maanantai 19. joulukuuta 2016

Saaristolaisleipä



Saaristolaisleipä on aina ollut mun suurta herkkua, mutta jostain syystä oon syönyt sitä pääosin vain ravintoloissa, enkä pitkään aikaan tullut edes mieleen itse tekeminen. Nyt oon kuitenkin tehnyt saaristolaisleipää useamman kerran, ja tässä joulun paketoin herkulliset lahjat sukulaisille! Ajattelin jakaa täällä reseptin jolla oon tehnyt. Alunperin löysin ohjeen Hellapoliisilta/Dansukkerilta. Reseptistä riittää kolmeen leipävuoan kokoiseen leipään. Saaristolaisleipä säilyy melko hyvin, ja tästä riittää kivasti pakkaseen tai muiden iloksi. Super simppeliä, mutta kohotus- ja paistoajat ovat pitkät. Samaan aikaan voi suorittaa vaikka joulusiivousta tai muuta hyödyllistä.

Oon myös ottanyt askeleen kohti aikuisuutta ja hankkinut itselleni reseptikirjan! Musta tuntuu, että kaikilla äideillä (ainakin omalla) on reseptikirja, joka rönsyilee lehtileikkeitä ja ohjeita. Tästä inspiroituneena aloin keräämään omaa reseptivihkoa, johon kerään parhaat palat, enkä joka kerta etsi netistä sitä yhtä hyväksi todettua risottoreseptiä. Mun kirjassa tosin on tällä hetkellä kolme ohjetta, mutta toivottavasti lisää on tulossa! 




SAARISTOLAISLEIPÄ


Ainekset:

10 dl piimää (käytin laktoosintonta)
75 g hiivaa
3 dl tummaa- tai leipäsiirappia (lisäämällä määrää saa makeutta)
3 dl kaljamaltaita
3 dl vehnä- tai ruisleseitä (itse käytin vehnä)
3 dl ruisjauhoja
1 rkl suolaa
10 dl vehnäjauhoja

Leivän voiteluun:

1 rkl siirappia
3 rkl vettä


Lämmitä piimä kädenlämpöiseksi isossa kulhossa ja murenna joukkoon hiiva
Lisää joukkoon siirappi, kaljamaltaat, leseet, ruis- ja vehnäjauhot sekä suola.
Anna kohota noin 1 ½ tuntia.

Jaa taikina kolmeen leipävuokaan
Lämmitä uuni 175 asteiseksi, paista leipiä 2 tuntia uunin alimmalla ritilätasolla
Loppuvaiheessa paistamista voitele leivät siirappi-vesi-seoksella
Kumoa ja jäähdytä

Leipä on kuulemma parhaimmillaan parin päivän päästä paistamisesta, mutta itse en ole kyllä jaksanut odottaa niin pitkään vaan nauttinut tätä jo uunilämpimänä. Voita ja mahdollisesti kylmäsavulohta päälle!




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti